Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави литургията за Рождество Христово

патриарх-неофит

Патриаршеска св. Златоустова Литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала се състоя в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

„В дните и месеците на нови и тежки изпитания, които заедно с целия свят и цялото човечество споделяме и ние, отново сме застигнати от единствените по рода си радост и надежда, изгрели днес с Рождеството„. Това каза негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на празничното богослужение за Рождество Христово в катедралния храм „Свети Александър Невски“.

„Българският патриарх Неофит: Светлината, изгряваща днес с Рождеството на Иисус Христос, да огрява всички верни чеда на Православната ни църква „.

„В дните и месеците на нови и тежки изпитания, които заедно с целия свят и цялото човечество споделяме и ние, отново сме застигнати от единствените по рода си радост и надежда, изгрели днес с Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Отново ликуващият хор на ангелското войнство възвестява за предивната тайна на боговъплъщението. Отново ние в радостта си бързаме, следвайки мъдреците от Изтока и витлеемските пастири, да сведем глави пред величието на щедро изливащата се над цялото творение неизтощима Божия любов, свидетелствайки, заедно с божествения евангелист, за Всещедрия и Всемилостив наш Бог, Който „толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“ (Йоан. 3:16)“, се казва в словото.

С патриарха Неофит съслужат Техни преосвещенства Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Белоградчишки епископ Поликарп- викарий на Софийския митрополит и други духовници.

По време на богослужението се четат и молитви за справяне на пандемията с коронавируса.