Азотният диоксид е два пъти над нормата в София

1349
азотен диоксид
Снимка: airbg.info

Два пъти над нормата азотен диоксид е измерен във въздуха на София, сигнализира AirBG.

Mрежата от доброволци за измерване на чистотата на въздуха AirBG.Info отново измери стойностите на азотен диоксид на 30 места в София. Това е най-мащабното проектно измерване на азотен диоксид, правено в България. Данните показват опасно високи нива на замърсяване, като само една от 30-те измервателни дифузионни тръби показва стойност на допустимите норми.

Законодателството на ЕС и България определя пределно допустима средна годишна концентрация от 40 микрограма (мкг) на кубичен метър. За октомври в центъра на София са отчетени средни нива 70 – 80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид.

„Данните са силно притеснителни, защото са значително по-лоши от тези, които измерихме месец по-рано. Тенденцията е еднозначна – колкото по-голям трафик има в града, толкова повече е отровата във въздуха. Време е наистина за спешни мерки“, коментира резултатите ръководителят на проекта AirBG.Info Стефан Димитров.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА МОНТИРА 22 СЕНЗОРНИ СТАНЦИИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ВЪЗДУХА

Преди месец AirBG.Info обяви данните за концентрацията на азотен диоксид в София за месеците от юни до септември включително. Тогава повече от половината станции показаха резултати в горната граница на нормата. От септември обаче се наблюдава тенденция на покачване на концентрацията на азотен диоксид във въздуха.

Доброволците на AirBG.Info поставят на 30 различни места в София дифузионни тръби. На всеки 30 дни тези измервателни уреди се сменят и пробите се изпращат в специализирана лаборатория в Швейцария, която потвърждава данните.

Азотният диоксид води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма, бронхит. „Симптомите от вдишания азотен диоксид са дразнене в очите или в носа, в дихателната система, усещане за по-трудно дишане или кашлица“, каза д-р Александър Симидчиев, пулмолог от сдужение „Здраве за всеки“. Преди няколко месеца той направил съвместно проучване с „Бърза помощ“, което показало, че в дни с по-висока замърсеност на въздуха в София рязко се увеличава и работата на спешните лекарски екипи.

„Не се разхождайте и не спортувайте в близост до автомобилния трафик, дори да сте в градина или парк! Избягвайте местата, където има задръствания от коли – там има много от опасния газ“, призовава Стефан Димитров. На шофьорите той препоръчва да не отварят прозорците на колите си в задръствания и да пътуват в ненатоварените часове на деня.