Автобуси ще возят гражданите от три столични квартала при поискване

avtobus-pri-poiskvane

За първи път в България стартира услугата „При поискване“, която ще свързва кварталите „Манастирски ливади“ – Изток и Запад с основни точки на градския транспорт.

Новите бусчета ще се движат всеки делничен ден от 6:07 до 22:40 часа, с интервал на движение в пиковете часове от 16 до 18 минути, а извън пика ще бъдат на динамично разписание. Услугата ще може да се използва с всички пътнически документи за масовия градски транспорт.

Автобусчетата от т.нар. довеждащ транспорт, ще минават от кварталите „Манастирски ливади- Изток“ към „Манастирски ливади-Запад“ през кв. „Павлово“ до трамвайно ухо „Бъкстон“, където може да се направи връзка с градската железница. Те ще спират на основните спирки на градския транспорт, за да е удобно прекачването на други автобуси.

Основната дейност по проекта INNOAIR е включването на иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите, за по-чист въздух в градска среда. За целта са доставени 5 броя нископодови електрически автобуси с дължина 6 метра и допълнително оборудване към тях, както и нови зарядни станции, с които ще се извършва транспорта.

Бусчета ще се движат от кв. „Манастирски ливади“ – Изток през кв. „Манастирски Ливади“ – Запад, кв. „Павлово“ до трамвайното ухо в кв. „Бъкстон“. По пътя си бусчетата ще спират по част от основните спирки на градския транспорт в районите, с което ще създават удобни връзки за прекачване.

Освен основните, ще бъдат създадени допълнителни точки за слизане/качване на пътници, които ще могат да се използват по 2 начина, чрез заявка през специално разработеното приложение BUSINN, или чрез индикация на шофьора, което се изразява в помахване с ръка когато пътниците се намират на спирката и натискане на стоп бутон докато се возим в превозното средство.

В изпълнение на проекта Столична община получи софтуер, чрез който има възможност да оптимизира транспортните схеми и подобри качеството на обществения транспорт в града.

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.