Автобуси 63 и 66 ще се движат целогодишно до Витоша

avtobus-linia-11

Столичният общински съвет гласува промени в линиите на наземния градски транспорт в София.

Те се налагат заради пускането на първите осем станции от третата линия на метрото, както и поради проведено изследване на Центъра за градска мобилност за пътникопотока.

Част от промените засягат транспорта до квартал „Манастирски ливади“. Временният маршрут на тролейбус №7, който заради строежа на метрото минаваше през Сточна гара и стигаше до „Люлин“, се връща към постоянния си маршрут през „Петте кьошета“ до кв.“Люлин“. Нов маршрут се въвежда за тролейбусна линия № 8 – тя вече ще свързва кв.“Манастирски ливади“ със Сточна гара.

Създава се и нова тролейбусна линия – №3. В маршрута си от депо „Надежда“ до локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ тя се припокрива с тролей №5.

Относно транспортното обслужване на „Младост“, там се увеличават превозните средства на тролейбус № 5 в празничните дни, като се намалява и интервалът на движение. Очаква се тази линия да припокрие на 90% и маршрута на автобусна линия 306, която беше спряна през март.

Автобусна линия 90, която обслужва северните райони, вече ще прави връзка с метростанция „Владимир Вазов“. По този начин жителите на Бухово и „Кремиковци“ ще имат директна връзка с метрото.

С цел осигуряване на по-добър градски транспорт се разделят на две автобусните линии 21 и 22, които обслужват селата Подгумер и Войняговци.

Заради удължената извънредна епидемична обстановка до края на годината се преустановява нощният градски транспорт, който е спрян от март.

За сметка на това се подобрява транспортното обслужване до Витоша. От 1 октомври автобус 66 ще работи целогодишно и ще извършва три курса по маршрут от зоопарка до хижа „Морени“. Също от началото на октомври автобус 63 ще извършва целогодишно по три курса в делничен ден до „Златните мостове“.

Удължава се и работното време на линиите към Витоша – последният курс от планината към града вече ще е в 19,30 ч. Също така по линия 63 се разкриват допълнителни спирки.