Аварийно затварят част от детелината на булевард „България“ и околовръстното шосе. Мостът се оказа опасен

detelinata-boyana

Аварийно затваряне на част от детелината на бул. „България“ и Столичен Околовръстен път (СОП), съобщиха от Столичната община.

От 00.00 часа на 31.05.2024 г. до 30.06.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва:

– по пътната връзка от бул. „България“ на пътния възел със СОП, посока Пловдив;
– пътната връзка от СОП към бул. „България“, посока ул. „Даскал Стоян Попандреев“.

От 31.05.2024 г. до 30.06.2024 г. /включително/ се променя маршрута на автобусна линия № 304 както следва:

– в посока Националния исторически музей (НИМ): от ж.к. „Дружба 2“ по действащия маршрут до кръстовище бул. „България“/Софийски околовръстен път (пътен възел Бояна), направо по ул. „Даскал Стоян Попандреев“, надясно по ул. „Александър С. Пушкин“, надясно по бул. „Никола Петков“, продължава по Софийски околовръстен път до спирка с код 1464 „НИМ“, която става крайна/начална за линията;
– в посока ж.к. „Дружба 2“ маршрутът не се променя, уточниха още от Столичната община.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута както следва:

– „Гробищен парк Бояна – по желание“;
– „Резиденция Бояна – по желание“;
– „ул. Маломир“;
– „бул. Ал. Пушкин“.

Закрива се спирка „НИМ“ в южното локално платно на СОП – крайна за автобусна линия № 304. Променя се маршрутът на автобусна линия № 63 в посока кв. “Бояна”, като автобусите правят маневра по трите пътни връзки на пътен възел Софийски околовръстен път – бул.“България“.

Наложително е да се спре движението под мостовото съоръжение на Околовръстното шосе на София в посока кв. „Младост“, каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, цитирано от БТА.

Получихме сигнал преди два дни от граждани и веднага се активизирахме, каза кметът. Това, което направихме, е да възложим бърз технически анализ, получихме го този анализ днес и той казва, че е наложително да се спре движението под конструкцията, каза думите на Терзиев.

Според експерти на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) имаме сериозен проблем, допълни Терзиев. Трябва да се затвори и да се направи още по-подробно обследване и да се направи план за реконструкция на базата на това, което излезе от обследването.

Това, по което ние работим, е временна организация на движението, очакваме следващите дни да е готов проекта и веднага да бъде изпратен на Столичната дирекция на вътрешните работи за съгласуване, допълни той.

Според Иван Василев, зам.-кмет с ​​​​​​​направление „Финанси и здравеопазване“ ​​​​​​​и ​​​​​​​временно изпълняващ длъжността зам.-кмет по „Обществено строителство“, 45 дни ще отнеме детайлното обследване на мостовото съоръжение, след което ще започне реконструкцията му.

От 00:00 часа на 31 май ще бъде спряно движението като е направена съответната организация на движението, на градския транспорт, на целия трафик, обясни още Иван Василев.

Още преди два дни затворихме горната част, сега затваряме и връзката с „Младост“, за да може да сме сигурни, че хората в София са в безопасност, допълни зам.-кметът.