Аварийните екипи извършват обходи, зимната обстановка се следи, казват от Столичната община

Зима-сняг-снеговалеж-граф игнатиев

Дежурните екипи на Столичния инспекторат са на терен и контролират дейностите на почистващите фирми. Аварийните екипи на общината също извършват обходи в града. За това информират от пресцентъра на Столичната община относно обстановката в града във връзка с метеорологичната обстановка, цитирано от БТА. Над София днес валя обилен сняг. Извършени са обработки със смеси срещу заледяване и почистване на сняг.

Над 140 снегопочистващи машини извършваха обработки, отбелязват от общината. През деня се обработваха улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици, както и Южната дъга на Околовръстен път и общински пътища. Обработени със смеси срещу заледяване са и мостове и стръмни участъци, казват още от общината. Извършени са двукратни обработки на прилежащите пространства към спирки на градския транспорт и подходите към подлези. В планината Витоша са опесъчени планински пътища „Бояна“ – местност Златни мостове и „Драгалевци“ – хижа „Алеко“.

Столичната община осигурява закрила и храна за нуждаещите се останали без дом хора. В Центъра за временно настаняване на Столичната община през последните два дни са настанени трима души. Гражданите могат да подават сигнали за бездомни хора на телефон 112, напомнят още от пресцентъра на общината. 

Ако след спиране на снеговалежа има установени непочистени спирки, санкцията за всяка спирка е 2000 лева,  каза директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков. В София в момента работят активно 147 снегорина.

Първите райони в столицата, в които бяха извършени обработки, са тези с планински участъци като Панчарево, Овча купел, Витоша и Банкя. От 7:00 ч. започнаха обработки със смеси срещу заледяване в цялата столица. Обработени са улиците с масов градски транспорт. Снеговалежът продължава, очаква се той да е интензивен около и следобед, а в края на деня да спира, каза още Николай Неделков.

В Природен парк “Витоша” се извършват обработки с пясък. Пътищата от кв. „Бояна“ – местност “Златни мостове” и кв. „Драгалевци“ – хижа „Алеко“, вече са опесъчени. Ще се допускат само автомобили с вериги, информира още Терзиев. Той посочва, че е издал заповед от днес да заработят четири нови двупосочни “спирки по желание” по маршрута на автобус №66 до планината Витоша. Всяка спирка е обозначена със знак. Намират се в участъка между “Заслон бай Кръстьо” и “Хотел Морени”, а локациите са до “Разклона за Витошко лале”, “Витошко лале”, “Романски лифт” и “Хотел Простор”. „Всеки, който иска да се качи в автобуса, трябва да даде знак към водача с вдигане на ръка, а водачът е длъжен да отбие и да качи пътниците. Слизането на обозначените “спирки по желание” се случва по същия начин или с натискане на стоп бутона в автобуса“, уточнява столичният кмет Васил Терзиев.