Ларгото се разпада /галерия/

largoto-antichna-serdica-sofia

Само две години след официалното откриване на “ Антична Сердика “ ( Ларгото ) плочките около стъкления му купол вече са разместени или изпочупени, осветлението не работи, няколко от стъклата на куполa са напукани и на места облицовката е паднала. Надградените върху римските стени плочи и камъни се ронят, течове има навсякъде. В ремонта бяха вложени близо 17.7 млн. лв.

През 2015 година, реставрацията на античните останки премина с много спорове между Министерството на културата и експерти. Обвиненията бяха, че обектът се възстановява бутафорно.

Преди месец Министерският съвет реши да прехвърли стопанисването на комплекса „Антична Сердика“, в който влиза и Ларгото, на Столичната община. Заради състоянието, в което се намира Ларгото сега, от общината имат известни съображения дали да поемат управлението на комплекса.

„Във връзка с констатираните нарушения на настилки и строителни дейности в обхвата на античния комплекс „Сердика“ ( Ларгото ) съм поискала от министъра на културата в най-кратки срокове да предприеме действия за възстановяването им. Министерство на културата е възложител на обекта и той до момента не е предаден на Столична община за управление. Столична община ще приеме комплекса на Ларгото само ако той е в добро състояние и са отстранени всички дефекти“, заяви Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

„Всичко е възможно“, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на културата Боил Банов. 15 – 17 милиона лева са дадени за ремонта на Ларгото, но „всичко е в гаранция“, успокои той. „Ние от месеци се занимаваме с този проблем, не е въпросът просто да подменим една или друга плочка. Те са поставени върху отводнителна система, която явно някъде дефектира. Така че чакахме топлото време. Непрекъснато съм в кореспонденция с фирмата изпълнител, всичко това е в гаранция“, каза той и добави, че ремонтът няма да натовари данъкоплатец.

Вижте състоянието на „Антична Сердика “ в нашата галерия:

anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia anticna-serdica-largo-sofia