63 контейнера за разделно събиране са били умишлено подпалени

konteineri-za-razdelno-sabirane
Снимка: Димитър Божилов

63 контейнера за разделно събиране са били умишлено подпалени, съобщи във Фейсбук кметът на район Триадица Димитър Божилов:

За Бога, братя, не палете, помоли Божилов

Перифразата ми касае един наболял въпрос – през последните два месеца 63 контейнера за разделно събиране са били умишлено подпалени. Основно вандалските прояви са локализирани в кварталите “Стрелбище” и “Гоце Делчев”, но има унищожени кофи и в други квартали, продължава Божилов.

Каквито и да са причините – резултатът е неприятен и то не само естетически. Засегнати са обекти, които стоят в съседство – автомобили, дървета, улични стълбове. Отделно – разходите на поддържаща фирма възлизат на над 100 хил.лв.

Най-лошият ефект обаче е отсъствието на контейнерите. Освен да изпълняват основната си функция, те са средство за възпитаване на устойчив начин на събиране на отпадъците и знам, че това е въпрос, който касае гражданите на района – имам адски много сигнали и заявки за такива съоръжения.

Затова, моля, нека съхраняваме точките за разделно събиране. Нещо, което сега приемаме за пожелателно, тренди или хипстърско ще бъде императив и задължение ако не за децата ни, то със сигурност за поколението след тях. Нека ги подготвим за това, а не да даваме примера на вандализма и апатията.