51 бебета са се родили по инвитро програма на Столична община

novorodeno-bebe

51 са вече децата, родени след инвитро процедури с донорски яйцеклетки, финансирани по Програмата  „Инвитро“ на Столична община и с помощта на Фондация „Майки за донорството“.

На 23 май се роди Виктор, с мерки 4140 гр и 52 см. Той проплака в ръцете на д-р Георгиев от болница „Надежда“.

Програмата на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, бе създадена в края на 2015 г. по инициатива на Столичната община и организациите „Майки за донорството“ и „Искам бебе“. Тя се финансира от бюджета на София, като за тази година са предвидени общо 100 000 лв. Това е единствената програма в подкрепа само на семейства, нуждаещи се от донорски яйцеклетки.

От създаването ѝ през 2015 г. до 8 май 2024 г. по Програмата са кандидатствали 274 двойки. От тях 210 семейства са били одобрени от специалната комисия, която разглежда медицинските им документи, и е било осигурено финансиране на необходимите инвитро процедури. Други 20 двойки трябва да представят допълнителни документи до средата на юни т.г., за да получат одобрение и финансиране.

Подробности за кандидатстването могат да се намерят на страницата на Столична община – https://www.sofia.bg/programms-invitro