33 души са задържани след безредиците в центъра на София снощи /снимки/

protest-sreshtu-bfs

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество. Ако не бяхме приложили мерки, щяха да пострадат много невинни жертви и да има повече щети, каза директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг по повод сблъсъците снощи, цитирано от БТА.

Беше предотвратено внасянето на голямо количество пиротехника, казаха от СДВР още снощи. Според полицията случилото се снощи е безпрецедентно нарушаване на обществения ред със сериозна агресия и с висока степен на риск. Няма сравнение на този протест с други предходни, каза директорът на СДВР.

Доста полицаи и протестиращи са пострадали снощи при конфликта около стадиона. Започва и проверка по заснетото в клиповете около стадиона. До момента са задържани 33 души. Сред тях има и непълнолетни, като трима са в ареста за запаления бус. Останалите са в ареста за повредено общинско и частно имущество.  Футболни фенове са застрашили живота не само на полицаите, но и на самите тях, посочиха от полицията.

Многократно тълпата е била предупредена да се разпръсне, едва след това полицията е предприела мерки. Използвано е водно оръдие, за да няма физически контакт, казаха на брифинга от СДВР.

Ако не бяхме взели мерки, можеше да има жертви. Провокаторите се появиха, когато протестът стана над 4000 души, казаха от столичната полиция.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат щети по коли и сградите, днес да заявят това.

Снощи над 1500 полицаи са охранявали протеста. Имало е сили от други дирекции и от жандармерията. Никога не сме толерирали полицейско насилие, но трябваше да има реципрочна сила, за да бъде овладяна за кратко време агресията, за да не се предизвика повече агресия, каза директорът на СДВР.

От полицията съобщиха за БТА, че в първия час протестът преминава в рамките на нормалното и инциденти няма, но в последствие след 18:20 часа ултраси, повечето от които с маски  на лицата, започнаха да хврълят различни предмети, камъни, бомбички и запалителни ракети по полицаите, които бяха разположени пред Националния стадион на улица „Гурко“. От жардармерията на няколко пъти призоваха с мегафон феновете да се успокоят, но това не се случи и униформените използваха водното оръдие, за да прекратят ексцесиите. В помощ на полицаите беше докарано и второ водно оръдие, а полицаите разпръснаха множеството. В последствие ултрасите запалиха боклукчийски кофи и ги запращаха към униформените. При сблъсъците пострадаха служители на реда и фенове, видя репортер на БТА, Има и арестувани. Подпален беше полицейски автомобил, нанесени са щети на паркирани в района коли и на инфраструктурата.

„Продължаваме промяната – Демократична България “ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов и на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Това обяви на брифинг пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.