30 лева глоба, ако минеш с кола по Витошка

vitosha-boulevard-police
Екипи на Пътна полиция дежурят в затворения за движение участък

Фиш за 30 лева глоба отнасят шофьори, които влязат с колите си в новообособената пешеходна зона пред Съдебната палата по Витошка, пише вестник „Телеграф“ в днешния си брой.

От вчера булевард „Витоша“ е затворен за коли и в частта между улица „Алабин“ и булевард „Ал.Стамболийски“. Движението по улица „Позитано“, която пресича перпендикулярно пешеходната зона вече е еднопосочно, но от улица „Лавеле“ до улица „Цар Калоян“.

Първи на забраната реагирали магистрати, които дошли на работа сутринта, но разбрали че няма как да паркират пред централния вход на Съдебната палата. Служебният паркинг за съдии и прокурори вече е на ул. „Позитано“. Представителите на съдебната система обаче разменили остри реплики с полицаите, изпратени да контролират за спазване на забраната, научи „Телеграф“. Забранителен знак В2 за влизане на МПС-та бе поставен от двете страни на пешеходната зона. 

По навик, шофьори свикнали да правят десен завой от „Алабин“ към “ Витошка „, тръгнаха да минават, но след като виждаха знака и липсата на паркирани коли в пешеходната зона, обръщаха и продължаваха направо по „Алабин“. 

От сутринта до около 14 часа, на мястото бяха изпратени екипи на Пътна полиция. През първия ден на забраната бяха съставени и десетина фиша на стойност 30 лв. за влизане в забранената зона. Полицаите проявяваха разбиране към водачи, които спираха за минута-две за да заредят магазините на бул. „Витоша“.

В момента, в който екипите на Пътна полиция се преместваха, за да изпълнят други свои задачи, шофьори започваха да нарушават забраната.

До дни се очаква да бъде обособена и нова пешеходна зона по ул. „Вашингтон“. Забраната за движение на автомобили ще важи от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“.

Булевард „Витоша“ е вече пешеходен до кръстовището с „Ал. Стамболийски“.