260 000 лева ще струва демонтажа на паметника на съветската армия. Процесът е разчетен за 59 дни

demontaz-pametnik-na-savetskata-armia

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни, каза областният управител на София – град Вяра Тодева в новините на бТВ, цитирано от БТА. Обектът е голям и сложен, допълни Тодева. Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца.

Областният управител не пожела да конкретизира къде ще се съхраняват елементите на паметника от съображения за сигурност, но увери, че те ще бъдат под охрана.

Вяра Тодева подчерта, че фигурите ще бъдат съхранени, описани и ще започнат дейности по създаване на техническа спецификация за възлагане на реставрация, както и оценка на стойността на самата реставрация, за да може да се обяви обществена поръчка.

На този етап се говори за възстановяване и реставрация на фигурите и барелефите, а самият постамент ще остане на място. Какво ще се случва с него ще зависи от решение на Столичната община. По думите на Тодева, главният архитект на София е започнал процедура по промяна на Подробния устройствен план, след което ще бъде обявен конкурс.

По повод инцидента с депутата от „БСП за България“ Георги Свиленски, Вяра Тодева обясни, че заместник областният управител е бил от вътрешната страна на оградата, а господин Свиленски и други лица са се опитали да компрометират едно от паната на оградата. „От другата страна са го блъскали и наш служител, който е бил от външната страна, се е опитал да помогне, така че оградата да не бъде компрометирана. Така че господин Свиленски е пострадал от собствените си действия.“, допълни Тодева.

Тя обясни, че областната управа разполага с одобрен от Столична община план за безопасност и здраве, той е съгласуван и с дирекция „Управление на трафика“ и с дирекция „Зелена система“ и са спазени всички процедури преди да започнат действията по преместване на фигурите на паметника.