23 отнети от пияни и дрогирани шофьори автомобила вече се ползват от институциите

konfiskuvan-avtomobil

844 автомобила от пияни и дрогирани шофьори са иззети от полицията по новия закон, който предвижда такава санкция, приет през лятото на миналата година. Националната агенция по приходите (НАП) е продала на търг 43 автомобила като част от тях са били откупени от съсобственици. Това се разбира от писмен отговор на въпрос на депутата от „Възраждане“ Петър Петров, цитирано от Дневник.

От справка на НАП се установява, че за 7 месеца общо 82 288 лв. са приходите за държавата от продажбата на конфискувани автомобили, иззети след като са били управлявани от пиян или дрогиран шофьор. В полза на държавата са отнети още 278 автомобила като те са подготвени за продажба на търг.

Общо 23 от отнетите МПС са предоставени за ползване на различни институции, след като са били иззети. До това се стигна след заповед, издадена на 22 февруари, от бившия финансов министър Асен Василев, че държавни ведомства, общини и държавни университети ще получават за ползване отнети или изоставени в полза на държавата автомобили, като сред тях ще бъдат и автомобилите на доказано шофирали след наднормена (над 1.2 промила) употреба на алкохол и наркотици шофьори.

Бунище във „Факултета“ става паркинг за отнети автомобили

От финансовото министерство посочват в отговора до Петров, че по информация от НАП, в агенцията постъпват единствено тази част от глобите, за които е поискано принудително събиране.

В отговора се посочва също, че не може да бъде предоставена информация и по друг въпрос – за размера на наложените глоби, когато собственикът на автомобила е различен от шофьора, тъй като отговорът е от компетентността на съдилищата, постановявали решенията по всяко едно от делата.