20 електробуса ще се движат в София до края на годината

electrobus-avtobus-nosten-gradski-transport

Новата техника има нужда от специалисти да я поддържат, отбеляза Фандъкова пред ученици

До края на годината пристигат първите 20 електробуса в София и имаме нужда от специалисти, които да ги поддържат, защото сега нямаме. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на новия център за диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, предаде БГНЕС.

„Нашите основни усилия през последните години са насочени към подобряването на качеството на въздуха. Една от важните мерки затова е стимулирането на електромобилността, както по отношение на градския транспорт, така също и по отношение на личните превозни средства. Закупуваме нова техника и в същото време имаме нужда от специалисти, които да я поддържат. Новата техника изисква млади и добре подготвени специалисти. Столичният авто и електротранспорт имат сключени договори с гимназията за дуално обучение, за да може да си подготвим специалисти, които и в момента използват базите на транспортните дружества, за да провеждат своята практика“ каза Фандъкова.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който също беше сред гостите заяви, че създаването на този учебен център откроява две тенденции. „На първо място автомобилният сектор в България се развива с изключително добри устойчиви темпове. Като оборот в него надхвърля 1 млрд. евро а добавената му стойност се е увеличила 4 пъти за последните 10 години. Това е и един от секторите, който привлича най-много чуждестранни инвеститори именно във високотехнологичните производства, а това показва, че тепърва ще имаме нужда от добре подготвени кадри в този сектор.

Другата важна тенденция е, че тепърва ще расте производството на екологични автомобили“ коментира Манолев. Той заяви, че всички трябва да осъзнаят, че без модерно образование и здрава връзка между училищата и работодателите не може да имаме устойчив ръст на икономиката. Пожела на учениците да не е далеч времето, в което те ще работят в първия български завод за производство на цели автомобили.

Директорът на професионалната гимназия Теньо Стойчев каза, че новият център е първият по рода си в страната и той е направен със средства на бизнес организации, Министерството на образованието и науката и самоучастие от страна на образователната институция. Стойчев добави, че изграждането на новата придобивка струва над 200 000 лева. „Самият бизнес ни предостави три автомобила, от които единият е хибрид. Тук учениците ще научат всичко, свързано с диагностиката на електрическите и конвенционални автомобили, възможните повреди“, добави директорът.

Стойчев коментира още, че новият център е снабден с най-модерната техника, която в момента има в бизнеса и ученикът директно ще заема работно място без да има нужда от преквалификация. От своя страна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че близо 10 млн. лева ще бъдат дадени по ОП „Региони в растеж“ за закупуването на техническо оборудване в близо 100 професионални гимназии в страната. Вълчев каза, че именно там се обучават най-много ученици и в последните години са направени най-много инвестиции там.

„Откриването на този център има символично значение, защото то олицетворява партньорството, което ние имаме като институция и партньорството между училищата и бизнеса от друга страна“, каза министърът. Той добави, че са изготвили промени в закона за професионалното образование и обучение, които ще бъдат публикувани утре и имат за цел да улеснят по нататък въвеждането на дуално обучение, обясни Вълчев и добави, че това е начинът, по който трябва да се обучават бъдещите кадри и обяви, че ще насърчава и клъстерния подход. Вълчев обясни, че такъв клъстер вече е създаден по отношение на електрическите автомобили и транспортните средства. В него са включени и висшите училища, както и професионалната гимназия „Хенри Форд“.

„Направихме и така, че с план-приема бизнесът да бъде включен в по-голяма степен в определянето на регионално и общинско ниво на професиите, които се изискват. Включихме представители на бизнеса и в обществените съвети на професионалните гимназии. Надяваме се, че всички тези мерки ще дадат резултат. Тази седмица публикувахме проект на постановление, с което определяме критериите за защитени специалности и специалности с очакван бъдещ недостиг на пазар на труда“, каза още той.