19 милиона пътувания с електронни билети в градския транспорт на София

validator-za-gradski-transport

От столичния градски транспорт отчитат 19 милиона пътувания за две години с електронни билети. 

1,2 млн. граждани са плащали пътуването директно с банкови карти на валидатора. 

Най-предпочитани са билетите „30+“ и „60+“, които позволяват повече прекачвания във всички превозни средства, отчете председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев:

„Вместо да принтираме 19 милиона билета, тези 19 милиона билети си ги спестихме, всички заедно, благодарение на електронните ни системи. Стана по-евтино пътуването, спестяваме огромен финансов ресурс от допълнителни разходи за печатане на билети за техния транспорт – охрана, доставка и вода.
Колегите от Центъра за градска мобилност получиха жълт картон в началото на годината заради резултатите. Засега е отменен жълтият картон. Най-добрите системи за разплащане в света влязоха в градския транспорт по начин, по който всъщност успяваме да сме полезни на хората“.

Председателят на СОС съобщи, че са монтирани 490 входни бариери в метрото. Над 2500 служители в различните транспортни оператори са обучени да работят с новата система. Успяхме да направим така, че „дигиталната революция“ в градския транспорт да се случи без сътресения.

4300 са видеокамерие в превозните средства на градския транспорт. Това е от изключително важно за сигурността на пътниците, отбеляза Георги Георгиев. По думите му е регистриран в пъти спад на неразкритите престъпления.