Шестокласник от София е новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца

kaloyan-geshev

Новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години е Калоян Гешев. Той е ученик от София. На провелото се световно първенство в град Билефелд, в Германия, момчето е постигнало 2217 точки, с които печели златния медал и световната титла.

Той е ученик от шести “Ж” клас на 125-о средно училище “Боян Пенев” в София. Това съобщиха от регионалното управление на образованието в София-град (РУО)

Със задачите от различни дисциплини: събиране, изваждане, умножение, деление, квадратни корени, кубични корени, дроби, конвертиране на валута, преобразуване на мерни единици, изчисляване на календарни дати от 1600 година до безкрайност, изчисляване на време в секунди и много други комбинирани задачи Калоян Гешев се справи за по-малко от два часа, като разполагаше само с лист, на който записваше отговорите на задачите”, информират от РУО.

В състезанието са участвали 56 деца от 13 страни и за втори път в неговата история го печели европеец – това е българският ученик Калоян Гешев. 

Калоян спечели голямата награда от 50 000 лв. и титлата „Талант на България“ в седмия сезон на шоуто на bTV, благодарение на уникалните си способности и вота на зрителите – с убедителна преднина пред втория претендент.

На финала Калоян опита да постави световен рекорд по скоростно изчисляване и реши на живо десет задачи с 5-цифрени числа за по-добро време от очакваното, като допусна само една грешка. Тя му попречи да постави рекорда си официално, но не му попречи да е победител в седмия сезон на грандиозното шоу.