100 000 лв. глоба за изпълнителя на ремонта на жълтите павета

zalti-paveta

Със 100 хил. лв. ще бъде глобена фирмата-изпълнител на ремонта на жълтите павета. Това стана ясно при изслушването на кмета на София – Йорданка Фандъкова в парламента.

Глобата е наложена за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център. Жълтите павета, които са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичен общински съвет.

По думите на столичният кмет пренареждането на жълтите павета пред парламента е под 1,5% от общия обем на проекта. Стойността на ремонта е 206 хил. лв. и до този момент не само няма Акт 15, но не е платен нито един лев по обясними причини, уточни тя.

Фандъкова подчерта, че по разчетите и плановете, които има за довършване на обекта, няма риск да бъдат загубени средства.

Заместник-кметът на СО Ангел Джоргов заяви, че очевидно проблем има, но са взети достатъчно проби, включително и от независима лаборатория – както от пътната основа, така и от материалите. Според него проблемите са свързани само и единствено с хоризонтални размествания на паважа. Той изтъкна, че няма пропадания.

Министър Иван Шишков отбеляза, че стойността на проекта е над 46 милиона лева, като 41 милиона са отпуснати по оперативната програма. Срокът за изпълнение е удължен до септември 2023 г. Вече са направени две проверки, които са чисто технологични, и каквото и да излезе от тях, то ще бъде в полза на обществото, поясни той. Шишков определи като сполучливо решението проектът да бъде разделен на етапи.