Започва разширението на Националната художествена академия

Снимки: Стефан Добрев Архитекти

Консорциум „Нова Академия 2017“ е избран за изпълнител на разширението на Националната художествена академия /НХА/. Обединениетото „Галчев Инженеринг“ и „Фармвил“ ЕАД, ще изградят нов корпус на НХА /източно крило/ и ще ремонтира съществуващото северно крило.

Общата стойност на обществената поръчка е 8.5 милиона лева – 2.3 милиона за новия корпус и 6.2 милиона лв. за реконструкция на старата сграда.
Новият учебен корпус ще бъде изграден до съществуващото северно крило на НХА – на ъгъла на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище. Сградата ще е с 2158 кв. м разгъната застроена площ и ще има четири етажа.
Втората част от обществената поръчка включва укрепване, реконструкция, ремонт и доизграждане на съществуващата сграда на академията в северната част на парцела по ул. „Оборище“. Това крило е с 6331,70 кв. м разгъната застроена площ. Предвижда се реконструкция на съществуващи ателиета на Факултета за изящни изкуства на НХА, преподавателски кабинети, технически и помощни помещения, кафене. Срокът за изпълнение е 24 месеца от началото на строителството.
Проектът е на архитект Стефан Добрев, който през 2005 г. спечели националния конкурс за разширение и реконструкция на Националната художествена академия. До момента комплексът не беше изпълнен по финансови съображения. Целият проект включва още два етапа – пристройка към съществуващата сграда на бул. „Васил Левски“, както и преустройство на дворното пространство и изграждане на подземен паркинг.