Софиянци и гостите на града отново може да се повозят на познатия модел автобуси Мерцедес-Бенц 0305

Мерцедес 0305

Преди дни гражданите забелязаха да преминава по софийските улици градски автобус Мерцедес-Бенц 0305Г. Тези превозни средства обслужваха дълги години едни от най-натоварените линии на обществения транспорт в столицата. Последният представител на този модел беше бракуван преди няколко години. Стана ясно, че Столична община не е решила отново да обслужва градските линии с този модел автобуси, а превозното средство е новото попълнение в автопарка на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура”.

Една от основните дейности на сдружението е възстановяване на превозни средства с историческа стойност и запазване на транспортната история на България. Целта на инициаторите е автобусът да бъде приведен в отлично техническо състояние, като с него ще се извършват атракционни пътувания на територията на София и близките населени места. Произведен е в Германия през 1983г и се е движил в град Бремен. Автобусът е транспортиран в България през 2007 г. и допреди месеци е возел служители на сливенско предприятие.

През 2015 година сдружението инициира възстановяване на историческа трамвайна мотриса „МАН-СИМЕНС”. „Столичен електротранспорт” извърши ремонтно-възстановителните дейности по ретро возилото. Предстои общинското предприятие „Туризъм”  да експонира трамвая в центъра на столицата, като предназначението му ще бъде на туристически информационен център. Любителите на ретро транспортни средства също така работят по възстановяване на български автобуси „Чавдар”, модели В14-20 и 130, както и тролейбуси  DAC-Чавдар и Шкода 9TrHT.

Повече за дейността на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура” и начините да помогнете за възстановяване на ретро превозните средства, може да намерите на Интернет страница: http://trolleybus.bgtransport.org/