Ето ги част от доброволците, които помагат в Пирогов и ВМА

Снимка: Фейсбук/Пирогов

Фейсбук страниците на УМБАЛСМ „Пирогов“ и тази на Военномедицинска академия публикуваха снимки на част от доброволците, които помагат в болниците. Младите хора са в различните клиники и отделения на университетската спешна болница, за да дезинфекцират със специалните разтвори.

Доброволци във ВМА/ Снимка: Фейсбук/ВМА

Ето какво написаха от Военномедицинска академия:

Искаме да БЛАГОДАРИМ на десетките доброволци, които ни потърсиха с желание да се включат активно и да подкрепят екипите на ВМА, изправили се лице в лице с COVID-19.

👉Палитрата на нашите нови приятели и съмишленици е много пъстра – студенти, медици и граждани, но всички те са водени от гражданската си съвет и големите си сърца. Нашите доброволци са знаещи и можещи, будни хора с организационни идеи. ❤️БЛАГОДАРИМ ВИ!❤️

Тук можете да попълните своята информация, ако искате да бъдете доброволец във ВМА

‼️Вярваме, че само като сплотено и отговорно общество може да се справи с всяка трудност!

❤️БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!❤️

Дарения от 165 000 лв. е получила до момента най-голямата спешна болница у нас „Пирогов”. Едно от тях е от 150 000 лв., има и от 15 000 лв. Дарителите обаче предпочитат да останат анонимни, обясни пред „24 часа” шефът на болницата проф. Асен Балтов. Това е само един от примерите за невидимите герои от борбата с коронавируса, които “24 часа” иска специално да отличи. “С дарените пари ще бъдат направени нови 15 реанимационни легла изцяло – с респиратори, монитори и цялото оборудване, необходимо за лечението на пациенти с новия коронавирус.“, съобщи проф. Балтов.

Освен паричните дарения, болницата е получила и още 60 маски тип противогаз, 100 броя предпазни облекла, очакват се и 6 респиратора до края на седмицата.

Около 200 доброволци са се отзовали да помагат в УМБАЛ „Александровска“. Те са от различни социални групи на населението – студенти, представители на компютърните науки, скални катерачи, планински спасители. Това каза изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов в ефира на БНТ.

Вчера са събрали най-голямата група – студентите по медицина, и в зависимост от необходимостта и натовареността на болницата, те ще бъдат потърсени. 

Към момента има достатъчно лекари, които да се грижат за болните, добави той. „Нито един от тях не каза „Не, аз няма да помогна“, всеки един каза „Може да разчитате на мен“, обясни доц. Ангелов.

Сумата на получените дарения надхвърля 600 000 лв. Те са направени от различни фирми за закупуване на медицинска техника и материали. „Всяка една помощ в състоянието, в което се намираме, е добре дошла, защото тя ще позволи да помогнем на повече хора“, заяви директорът на болницата.