Плувният комплекс „Червено знаме“ тъне в разруха /Галерия/

Закритите басейни и трибуните за публиката

Годната е 1985, а София е домакин на Европейското първенство по плувни спортове. Мястото е плувен комплекс „Червено знаме“ на 4-ти км.  По това време България е един от световните лидери и нашата състезателка Таня Богомилова печели титлата на 200 м. бруст. 

european-championship-swimming-sofia-bulgaria
1985г. Европейско първенство по плувни спортове

Специално за Европейското първенство, плувния комплекс „Червено знаме“ е изцяло реновиран. Съоръжението е едно от най-модерните на стария континент. 

Комплексът е строен между 1978 и 1985 година, като по това време е струвал на хазната 20 милиона лева. Разполагал е с открит басейн 50х25м. , басейн за скокове 25х21 м., покрит басейн 50х21м. покрит за скокове 25х21м., детски басейн 8х11м., трибуна с 2000 места, съблекални, възстановителен център, физиотерапия, зали за физическа подготовка, пресцентър, паркинг за 250 коли и 10 автобуса. Автор е архитект Ганчо Ганчев и колектив. 

swimming-pool-sofia-project
Червено знаме

Екип на MySofia отиде да провери какво е състоянието в момента.  

За последно, плувния комплекс е използван като декор за снимки на чуждестранни филмови продукции. Дори екшън героят Джейсън Стейтъм се е изумил от състоянието на „Червено знаме“ по време на снимките на един от филмите си. 

До 2011 година, басейнът е в активите на Министерството на отбраната. След това комплекса се стопанисва от Министерството на спорта. 

swimming-pool-cherveno-zname-sofia
Плувен комплекс „Червено знаме“

Официално басейнът „Червено знаме“ не работи от 2012 г. Два месеца преди края на управлението „Орешарски“ държавата намира пари за него – над 300 000 лева. Министър тогава е Мариана Георгиева от ДПС. Ремонтът на „Червено знаме“ трябва да включва част от трибуната и съблекалните. Част от парите са отишли за подмяна на мазилка, която вече пада. По документи само за шпакловка и боядисване на тавани, са изхарчени 8000 лева. Твърди се, че са ремонтирани 432 квадратни метра. В двете сравнително големи съблекални на басейна са подменени общо шест душа, един от които липсва, а друг е счупен. Според документите обаче душ батериите трябвало да са 20. Общата цена за доставката и демонтажа е 4000 лева. Няма обаче и следа нито от грундирането, нито от мазилката по стените.

swimming-pool-in-sofia
Състоянието на кулата и басейна за скокове във вода

За „полагането на настилка от противохлъзгащ гранитогрес със силно еластично лепило“ Спорното министерство е дало над 61 000 лева. Ремонтът за 300 000 лева е извършен за 24 дни – два месеца преди края на управлението „Орешарски“.  

Българската федерация по плувни спортове се опитва да работи по проект за ремонта на тотално занемарения плувен комплекс „Червено знаме“ в София. Обяви го на пресконференция председателят на БФПС Георги Аврамчев  миналата година, а от спортното министерство казаха, че са в процес на намиране на инвеститор. 

А вие можете да разгледате нашата галерия, за състоянието на комплекса днес:

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“6″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“40″ number_of_columns=“4″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Разгледай галерията]“ template=“default“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]