Празнуваме Тодоровден наричан Тудорица или Конски Великден / Галерия /

1450
todorovden-kusii-aprilovo
Кушии в Априлово за Тодоровден

За днешният Тодоровден, решихме да изпратим наш екип в близкото до София село Априлово – община Горна Малина. За самото село няма да ви разказваме, а ще покажем в снимки как жителите и гостите празнуват днешния празник с традиционните кушии ( конни надбягвания ).

Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и с традиционните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в кушията се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове.