Зоологическата градина в София вече е дом на група екзотични маймуни – колобуси

maimuna-colobus

Зоологическата градина в София е новият дом на група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, съобщи директорът на зоопарка Добромир Бориславов в интервю за БТА.

Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни заграждения, посочи той. Имаме група от осем маймуни, даже в момента имаме и едно малко, което е прекрасно, каза Бориславов. Групата е пристигнала от Унгария съвсем скоро и известно време се е адаптирала към новите условия.  

В зоопарковете животните привикват към географските условия на даденото място, топлите месеци се чувстват прекрасно, по-сложно е единствено през зимния период, защото зимите могат да бъдат студени, въпреки че последните са по-меки, обясни той.

От Зоологическата градина в София очакват и потомство от някои от своите обитатели. Става въпрос за котки и за тревопасни животни, уточни Бориславов. При нас винаги може да очакваме бебета, защото имаме толкова много животни, че не знаем кой ще ни изненада, коментира той. 

Вече навлизаме в „сезона на сладоледа“ и в столичния зоопарк започва подготовката на замразените плодове и лакомства за нашите любимци, съобщи Добромир Бориславов. Научили сме нашите животни и те си ги чакат, добави той. Съвсем наскоро отбелязахме Световния ден на мечките и им раздавахме пити от клей с мед, за да ги накараме да се чувстват по-специални, коментира директорът на зоологическата градина. По думите му животните обожават замразените лакомства, защото им носят голямо разхлаждане в жегите. Бориславов разказа, че се стараят да раздават вкусните сладоледи и замразени лакомства в дни с повече посетители, за да могат хората да се насладят на радостта на животните.