11 български документални премиери на София Филм Фест

sofia-film-fest
София Филм Фест

Количеството български филми, които ще видят киноманите в София, е без прецедент 
в историята на най-авторитетния филмов форум в България – София Филм Фест. Голям процент от тях са минали през професионалната платформа на фестивала „София Мийтингс“ и са получили подкрепа за реализирането си от ИА „Национален филмов център“.

На 22-рия София Филм Фест ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни игрални и документални филма, 11 от които са документални премиери. 

На 22-рия София филм фест се очакват над 300 чуждестранни гости. В „Киното днес – големите майстори“ публиката ще гледа най-новите филми на утвърдени имена – „Без милост“ на Фатих Акин, „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев, „Изключителният (Моят Годар)“ на Мишел Азанависиус, „Луната на Юпитер“ на Корнел Мундруцо, „фокстрот“ на Самуел Маоз.

Един от гвоздеите на фестивала е несъмнено „Квадратът“ на Рубен Йостлунд -„Златна палма“ – Кан Т2017, номинация за чуждоезичен „Оскар“, шест награди на Европейската филмова академия. За седма поредна година ще има „Кино гурме“, в която не бива да пропускате „Богините на храната“, „Звезди Мишлен: Приказки от кухнята“, „Пекарят“, прекрасният „Шоколад“, както и „Пътят на виното“.

В програмата отново присъства специална Модна гала, в чиято стратегия и организация участва топ стилистът Митко Дамов заедно с „Вог вижън“.

Международният филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Историята му започва през 1997 и всяка година привлича повече от 85 000 зрители. След натрупвания и постижения, които отличават фестивала не само в областта на киното, той придоби статут от медиите и професионалистите на едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света. От 2003 година фестивалът е с конкурсен характер – Международният конкурс е за първи и втори филми, а събитието е част от календара на FIPRESCI. В същата 2003 година стартират и конкурсните програми за регионални филми (Балкански конкурс) и за българско късометражно кино (Jameson Short Film Award). От 2009 година в програмата на фестивала се провежда и конкус за документално кино.

През 2007 фестът се нареди сред 50-те топ световни фестивала на сп. „Варайъти”, а от 2010 е единственият български филмов фестивал, акредитиран от FIAPF (международната федерация на продуцентските асоциации в света)  и подкрепен от Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

През 2018 година предстои 22-рият международен филмов фестивал София Филм Фест в дните между 7-18-29 март в София. В рамките на фестивала ще се проведе и 15-ото издание на международния пазар на филмови проекти и филми София Мийтингс – от 15 до 18 март.