Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ откупи и премести в София „пеещ тролейбус“

peest-troleybus

С помощта на над 40 частни дарители, Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ откупи и премести в София емблематичния за софиянци „ пеещ  тролейбус “ – Skoda 9TrHT.  В София тролейбусът ще се съхранява в депо „Левски“ с любезното съдействие на „Столичен Електротранспорт“ ЕАД, a от сдружението търсят спонсори за неговата реставрация.

Тролейбусът е пристигнал в България през 1981 г. и е бил предназначен за тролейбусния транспорт в Пловдив. Историческата справка показва със сигурност, че от 1995 г. е бил вече учебен тролейбус с инвентарен номер 227. Такъв остава до 2014 г. (вече с инвентарен номер 5027) когато е продаден от синдика на транспортното дружество в ликвидация от гр. Пловдив. Това, че е бил учебен тролейбус запазва в почти оригинално състояние машината. Външно на коша има сериозна корозия, но шасито му е в много добро състояние, заради малкото пробег като учебен тролейбус, който е навъртял. Възстановяването на този тролейбус ще възлезе на около 110 000 лева като от сдружение “ Градски транспорт и инфраструктура “ търси спонсор за това.

В предаването „Хоризонт до обед“ по БНР,  инж. Цанко Симеонов от Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура” коментира:

“ Нашата цел е този пеещ тролейбус, който е бил първоначално 1981 г. в Пловдив, да го реставрираме. При потегляне електрическата система издава звуци, като песен – един приятен звук, който се е различавал изключително много от другите тролейбуси. По съвременните тролейбуси имат по-съвременно електрооборудване и този звук не може да бъде чут. Идеята е след възстановяването този тролей да се движи по атракционна линия в центъра на София. Събота, неделя и празнични дни, когато хората имат свободно време да се разходят и да си спомнят как е било придвижването едно време“.