Нова площадка за игра и обучение по безопасност на движението по пътищата в южния парк

plostadka-bezopasnost-po-patishtata
Снимка: Кристиан Кръстев - Фейсбук

От днес можете да ползвате новата площадка за игра и обучение по безопасност на движението по пътищата, написа Кристиан Кръстев, заместник-​кмет по направление “Транспорт и градска мобилност“ към Столична община.

Тя е обособена в зоната около детската площадка на ул. „Козяк“ в Южния парк. Инициативата се реализира съвместно от Столична община и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ в рамките на Националния ден на пътната безопасност – 29 юни.

На площадката за обучение всеки родител също ще може да заведе детето си и да му покаже как да пресича безопасно, къде да се движи и управлява велосипед, и др.

Целта е децата подробно да се запознаят с правилата за движение, както и с техническите средства за организация и регулиране на движението в безопасна среда.Към този момент подобни съоръжения има предимно в детски градини и училища. Затова, заедно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ обединихме усилия, за да поставим основата на нова инициатива – да има повече такива площадки на обществено достъпни и много посещавани места, с цел да се привлича вниманието и интереса на най-малките към правилата за движение.

В Съвета по безопасност на движението на децата в София одобрихме 23 проекта за финансиране на детски градини, училища, районни общини и НПО на територията на столицата. С тях и тази година ще се изградят нови площадки, ще се организират викторини и състезания като част от обучението по пътна безопасност.