Гинес рекордьор учи наши парашутисти край Радомир

ernesto-gainza
Ернесто Гаинза дава последни указания преди скок

Курс за управление на парашут със световно известен инструктор се провежда този уикенд край София. Ернесто Гаинза – екстремен атлет и носител на три рекорда Гинес, обяснява на българските парашутисти-любители как да управляват парашута си по-добре, по-сигурно и по-забавно, защото както той споделя – „Ако това, което правиш, не те прави щастлив, защо го правиш?“

През 2014 г. Ернесто Гаинза поставя два рекорда на Гинес едновременно – за скок с най-малък парашутен купол в света – само 3.2 кв.м (35 кв.ф) и за най-бързо снижение – три минути и половина от 4200 метра. За сравнение – това е големината на единичен чаршаф, а обикновено много опитни парашутисти скачат с 130-150 кв.ф. купол. Носител е и на още един Гинес рекорд – част е от най-голямата група хора, скачали от балон с горещ въздух.

Гинес рекордьорът Ернесто Гаинза

Ернесто Гаинза е роден във Венецуела, завършва право и гради кариера, докато един ден не решава да опита тандемен скок с парашут и се влюбва завинаги в небето и усещането за свободно падане. „Скайдайвингът е променил много животи“, казва той. След това започва да скача и става професионален парашутист, с вече над 10 000 скока зад гърба си, като прави множество тестови и демонстрационни скокове. Приземявал се е в движеща се спортна кола и върху балон. Едно от първите неща, които той каза на участниците в курса в България, бе че ако човек наистина иска нещо, няма значение през какви премеждия и жертви преминава, ако го иска силно – ще го постигне. Въпреки променливото време, парашутистите имаха възможност да направят по няколко скока на летище Радомир, които той засне и след това направи подробен анализ на всеки.

Курсът е организиран от Skydive Sofiа, единствената сертифицирана по международните стандарти компания за парашутни скокове у нас.

Ернесто Гаинза
Ернесто Гаинза

Всеки може да си направи страхотен подарък като скочи в тандем от над 4000 метра