Бойните химни на Manowar и „Мила Родино“ разтърсиха София

Има концерти на които хората ходят, защото е модерно да си направят селфита и за да се чекнат във Фейсбук. Има концерти на които хората ходят, защото певеца или бенда е модерен в момента.
А има и концерти на които не виждаш горните два вида хора.  Такова беше снощното шоу на Manowar в Арена Армеец.

Около 10 000 души на възраст от 6 до 60 години куфяха на една от култовите метъл групи, които за пореден път доказаха, че колкото и концерта да направят в България – феновете винаги ще бъдат там.

Концертът не беше като всички традиционни такива. След интрото, Джоуи ДеМайо, Ерик Адамс, Андерс Йохансон, Евандро Моарес и Джо Розлер излязоха на сцената и повече от два часа разтърсваха публиката със звук, видео и фойерверки. Паузи между песните почти нямаше. След последните акорди на едната – веднага започваше следващата. За времето на концерта, Manowar оставиха феновете да замълкнат единствено по време на речта на Джоуи ДеМайо, който не пропусна да похвали българите, ракията, шопската салата, кметовете Йорданка Фандъкова и Цонко Цонев от Каварна. ДеМайо обеща, че това не е края и Manowar ще се върнат отново.

Звукът беше разтърсващ. Може би никога досега „Арена Армеец“ не е чувала толкова силен саунд. Дори и да викаш – шанса да те чуе човека до теб беше почти нулев, но и никой не беше дошъл да си говори, а само и единствено да се наслади на истинския хеви метъл.

Освен звука, другото впечатляващо беше екрана зад сцената. Успешно конкуриращи се анимации с тези от концертите на Пинк Флойд течаха по време на целия лайв. Викинги, каляски, мечове и огън насред планински масиви пренасяха феновете в приказките от текстовете на Manowar. И всичко това на фона на фойерверки.

Когато започнаха първите акорди на българския химн, като че ли всички го очакваха. След като за първи път Ерик Адамс го изпя в Каварна, „Мила Родино“ беше като че ли най-нормалната песен, която феновете очакваха.

След два биса, концерта приключи, но разочаровани нямаше, защото за два часа Manowar изпълниха 20 от техните хитове и преведоха феновете си от 80’те до наши дни.

Ето и сетлиста на Manowar в София:

 1. Manowar
 2. Brothers of Metal Pt. 1
 3. Blood of My Enemies
 4. Warriors of the World United
 5. Call to Arms
 6. Hand of Doom
 7. Sons of Odin
 8. Swords in the Wind
 9. Bass SoloPlay
 10. Battle Hymn(without intro)
 11. Thor (The Powerhead)
 12. Kings of Metal
 13. Fighting the World
 14. Hail and Kill(without intro)
 15. The Power of Thy Sword
 16. King of Kings
 17. House of Death
 18. Encore:
 19. Bulgarian National Anthem
 20. Encore 2:
 21. Joey’s Speech(6 minunes)
 22. The Gods Made Heavy Metal
 23. Black Wind, Fire and Steel
 24. Army of the Dead, Part II