Ресторантьорите се отказват от протестното отваряне утре, но свалят доверието от отговорните институции

restorant

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявиха, че се отказват от протестното отваряне от 1 февруари. Като причина изтъкват, че ако го направят, ще носят наказателна отговорност за нарушаване на мерките.

В същото време, от двете организации съобщиха, че свалят доверието си към всички отговорни институции, ангажирани с откриването и санкционирането на обекти, които не спазват заповедите , касаещи забраните за работа на фирми от ресторантьорския бранш.

Ето и двете позиции на БАЗ и СЗБ:

Нямаме моралното право да подложим служителите си на наказателно преследване с протестно отваряне на заведенията на 1 февруари

След проведени юридически консултации от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична НАКАЗАТЕЛНА отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност.

Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс.

Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него.

Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни. С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред.

Напомняме, че изпратихме писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяваме, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, ние избрахме 1 февруари 2021г. Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България.

Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в

хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите?

Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма.

Допълнителна информация:

Санкциите, на които бихме били подложени ние и нашите служители, ако отворим заведенията на 1 февруари в знак на граждански протест са:

1. Административно-наказателна отговорност:

За физическите лица – глоба от 300 до 1000 лв, като при повторност глобата е от 1000 до 2000 лв.

За едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 500

лв. до 2000 лв., при повторност от 2000 до 5000 лв.

2. Наказателна отговорност (същата се носи само от физическите лица):

Лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лв.

СВАЛЯМЕ ДОВЕРИЕТО СИ ОТ ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ!

Считано от 01.02.2021 година сваляме доверието си към всички отговорни институции, ангажирани с откриването и санкционирането на обекти, които не спазват заповедите, касаещи забраните за работа на фирми от ресторантьорския бранш и оттегляме позицията на двете асоциации – Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, обявена на 22.11.2020 година, в която настояваме за налагането на строги санкции, глоби и отнемане на разрешителни!

С днешна дата нашето становище по темата е, че всяка една фирма, всеки един обект, собственик на заведение с десетки и понякога хиляди левове инвестиции, трябва да намери своя начин, за да оцелее. За разлика от хората, които взимат решения, ние няма да си позволим да ви поучаваме и да ви налагаме от какво да се чувствате удовлетворени и от какво не, нито имаме това право!

Ние нито можем да ви задължим да работите, нито да ви накараме да останете по домовете си и да гладувате! Това е ваш личен избор! Ние сме с ВАС и ви подкрепяме! Късмет на всички! Бъдете здрави!!!