Половината болнични COVID легла в София са заети. Има възможност за разкриване на още места

286
antigenni-testove

Столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. Ситуацията се следи денонощно. Това заяви пред Нова директорът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев.

По думите му на територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. „През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи”, посочи Пенчев.

Има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост. „Възможно затягане на мерките. При определени условия може да се затворят ресторантите отново – за момента не се предвижда такава мярка“, допълни д-р Данчо Пенчев. 

Около 20 000 от пристигналите в столицата ваксина предстои да бъдат сложени, тъй като се пазят вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Modern. „От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена”, посочи шефът на СРЗИ.

От Оксфордската ваксина, която се поставя на възползвалите се от „зелените коридори” за ваксинация и личните лекари, не се пазят вторите дози. „Всички, които са получени от AstraZeneca досега са сложени като първа игла, но поради големия срок за поставянето на втора, ние считаме, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно и за втора игла”, обясни Пенчев.